Microsoft en Facebook gaan de revolveremoji vervangen door een waterpistool.

Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Zij treden daarmee in de voetsporen van Google en Twitter, die eerder deze maand aankondigden dezelfde stap te zetten.

De revolveremoji, die op sommige platformen ook wordt afgebeeld als een pistool, wordt gezien als controversieel. Met name in de Verenigde Staten zien sommigen de emoji als kwetsend voor slachtoffers van schietpartijen.

Microsoft kiest in het vernieuwde ontwerp voor dezelfde stijl als andere waterpistolen. De emoji is in het eerste ontwerp voornamelijk groen, heeft een oranje watertank en, zoals bij Microsoft gebruikelijk, dikke zwarte randen. Het bedrijf gaat de emoji in een aankomende update van Windows wijzigen.

Hoe het nieuwe emoji-ontwerp van Facebook eruit gaat zien, is nog niet bekend.

Aanpassingen

Apple was in 2016 het eerste grote techbedrijf dat de betreffende emoji verving door een waterpistool. Eerder deze maand maakten Samsung en Twitter bekend de emoji ook aan te passen. Deze week volgde ook Google.

Daarmee komt een einde aan ruim anderhalf jaar van inconsequent emojigebruik. De afgelopen maanden kon de emoji voor verwarring zorgen, omdat Apple-gebruikers hem anders zagen dan gebruikers van andere platformen.

Microsoft gebruikte tot juli 2016 juist een totaal andere afbeelding voor de betreffende emoji: een laserpistool. Het bedrijf paste de emoji destijds aan naar een revolver, waarmee hij overeenkwam met de afbeeldingen van andere techbedrijven.

Google gebruikte voor de betreffende emoji tot 2014 een loopgeweer. Het bedrijf stapte bij Android 5 over op een revolver.