De meeste Android-telefoons zullen pas in 2019 de mogelijkheid hebben om 3D-scans te maken van gezichten, zoals mogelijk is met de iPhone X van Apple.

Dat schrijft Reuters op basis van drie grote fabrikanten van smartphone-onderdelen.

Met Face ID van de iPhone X kunnen gebruikers hun telefoon ontgrendelen via een scan van hun gezicht. Dat werkt door middel van een projector die met een enorm aantal onzichtbare stipjes een 3D-scan van het gezicht maakt. Volgens Apple is dat veiliger dan een vingerafdrukscanner.

Onderzoeksbureau Gartner stelt ongeveer 40 procent van de smartphones in 2021 voorzien zijn van 3D-camera's. Die kunnen ook gebruikt worden voor augmented reality, waarbij informatie en virtuele objecten in de echte wereld geplaatst kunnen worden.

Volgens fabrikanten Viavi Solutions, Finisar Corp en Ams AG is er een tekort aan essentiële onderdelen voor dit soort technologie. De bedrijven stellen dat de massale komst van 3D-scanners in smartphones daarom pas volgend jaar zal gebeuren.

Voorsprong

Reuters schrijft dat Apple daarmee een voorsprong van zo'n twee jaar heeft op Android-concurrenten. De iPhone X kwam in november 2017 op de markt.

"Het gaat lang duren voordat we veel Android-telefoons met een 3D-scanner voor gezichtsherkenning op de markt zien", zegt Bill Ong, topman van Viavi, wat één van de grootste leveranciers is op het gebied van optische filters voor 3D-modules.

"Mogelijk komt er aan het einde van dit kalenderjaar een tweede telefoonfabrikant die 3D-scannen ondersteunt", zegt hij. "Maar het aantal blijft zeer klein. In 2019 zijn er naar verwachting ten minste twee Android-telefoons met een 3D-scanner."

Veel Android-telefoons maken gebruik van gezichtsherkenning zonder een 3D-scanner. Deze toestellen maken gebruik van een standaard-camera.