Bose presenteert een nieuw augmented reality-platform. Via wearables wordt geluid gebruikt om mensen extra informatie over de omgeving te bieden.

Dat maakte de fabrikant van audio-apparatuur vrijdag bekend.

Bose heeft een investeringsfonds van 50 miljoen dollar opgezet voor nieuw augmented reality-platform. Bose AR zou niet werken met beeld, maar met geluid. Andere AR-platformen gebruiken bijvoorbeeld een smartphonecamera om virtuele objecten in de echte wereld te plaatsen.

Bose AR werkt met een wearable, een smartphone en een app. Volgens de fabrikant biedt het platform een manier om informatie op te vragen over de omgeving, terwijl de telefoon in de broekzak blijft.

Dat moet werken met bijvoorbeeld koptelefoons, brillen en helmen. Met hoofdbewegingen, stemcommando's en tikjes op de wearable kan de gebruiker navigeren en data opvragen.

Verschillende opties

De techniek is volgens Bose in verschillende omstandigheden bruikbaar. Zo kan een historische speech afgespeeld worden bij een standbeeld van een belangrijk figuur of kunnen verhalen achter schilderijen in een museum worden verteld.

Het platform maakt geen gebruik van camera's, maar werkt met GPS van de gekoppelde telefoon voor plaatsbepaling. Die data wordt in een app verwerkt, waarna nuttige informatie via geluid afgespeeld wordt.

Het eerste prototype, een AR-bril van Bose, wordt tijdens het festival SXSW in Austin gepresenteerd.