Google rolt zijn Lens-functie uit voor alle Android-gebruikers met Google Foto's. De functie gebruikt beeldherkenning om meer informatie over de omgeving van de gebruiker te geven.

Tot nu toe was de functie enkel beschikbaar voor de Google Pixel-telefoons, die in Nederland officieel niet worden verkocht.

Nu wordt Lens ook uitgerold in de Google Foto's-app voor Android, ondersteuning voor iOS komt later. Google Lens gebruikt objectherkenning om gebruikers meer te vertellen over iets dat zij in beeld nemen.

Zo kan de camera bijvoorbeeld worden gericht op een visitekaartje, om daar automatisch een nieuw contact in de telefoon van te maken. Wie de camera van zijn telefoon richt op een bekend gebouw, krijgt achtergrondinformatie te zien. Bij het richten op bloemen toont Lens welke bloemen het zijn, en bij een hond probeert de kunstmatige intelligentie het ras te raden.

Uiteindelijk wordt Lens ook buiten Pixel-telefoons onderdeel van Google Assistant, op recente toestellen van Samsung, Huawei, LG, Motorola, Sony en Nokia. Google Assistant spreekt momenteel nog geen Nederlands in, later dit jaar krijgt de spraakassistent wel een Nederlandse taaloptie.