Een onbekende Amerikaanse startup stelt dat het iPhones kan ontgrendelen die werken met iOS 11.

Dat schrijft Forbes.

De startup Grayshift verkoopt een sleutel waarmee iPhones te openen zouden zijn. Deze 'GrayKey' kost 15.000 dollar, waarna hij driehonderd keer te gebruiken is. Het gaat om een online modus, waarbij de klant constant met internet verbonden moet blijven.

Daarnaast is er een offline versie die 30.000 dollar kost. Deze sleutel kan oneindig vaak worden gebruikt. De startup lijkt volgens Forbes geleid te worden door oudgedienden van Amerikaanse inlichtingendiensten en een ex-beveiligingsontwikkelaar van Apple.

iOS 11

De techniek zou ingezet kunnen worden om apparaten te openen die werken met iOS 10 en iOS 11. Het is onduidelijk of ze ook met latere updates van de iOS-versies werken, zoals iOS 11.2. GrayKey zou ook werken op nieuwe telefoons van Apple, zoals de iPhone 8 en iPhone X.

Het is niet bekend hoe de techniek van Grayshift werkt. Apple wilde niet reageren, maar spoort gebruikers altijd aan om de nieuwste versie van zijn besturingssystemen te draaien, omdat daarin de meest recent bekende beveiligingslekken zijn opgelost. 

Cellebrite

Grayshift is het tweede bedrijf dat claimt iPhones met iOS 11 te kunnen openen zonder de toegangscode te weten. Het Israëlische hackbedrijf Cellebrite maakte eind februari bekend en manier te hebben gevonden om iPhones en iPads te kraken die draaien op iOS 11.

Cellebrite werd bekend als het bedrijf dat een aantal jaar geleden door de Amerikaanse FBI werd ingeschakeld om de iPhone van een terrorist te kraken. Apple werd destijds aangeklaagd door de FBI omdat het niet wilde meewerken aan het openen van het toestel.

De Amerikaanse overheid zou al gebruik hebben gemaakt van de diensten van Cellebrite om een iPhone X te openen. Daarmee zou de telefoon van een verdachte van wapenhandel zijn uitgelezen.