Google gaat het voor smartphonemakers makkelijker maken om de Google Assistant te integreren met hun toestellen.

Dat heeft het techbedrijf vrijdag bekendgemaakt op zijn blog.

Met de betere integratie wordt het mogelijk dat de slimme assistent commando's kan opvolgen die specifiek werken voor een bepaalde smartphone. Ook kunnen smartphonemakers ervoor zorgen dat het commando 'Ok Google' werkt als het scherm van de telefoon uit staat.

De betere integratie wordt binnenkort al beschikbaar bij smartphones van LG, Sony en het Chinese merk Xiaomi. Om welke modellen het gaat, is niet bekend. LG maakte eerder al bekend dat zijn smartphone V30 unieke commando's voor Google Assistant krijgt om de camera van het apparaat te besturen.

NU.nl heeft een verzoek om de modellen met betere integratie te bevestigen uitstaan bij een woordvoerder van LG. Een woordvoerder van Sony was vrijdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

Routines

Verder kondigde Google aan dat zijn functie 'Routines' binnen enkele weken beschikbaar wordt in de Verenigde Staten. Met Routines kunnen gebruikers een aantal commando's aan een bepaalde zin koppelen.

Een gebruiker kan bijvoorbeeld 'Goedemorgen' zeggen, waarna Google Assistant bijvoorbeeld de lichten aan kan doen, het weer kan voorlezen en een lijst herinneringen kan opsommen.

Ook wordt het binnenkort mogelijk om herinneringen op basis van locatie in te stellen via de Google Home-speaker. Na het instellen geeft de Google Assistant op een smartphone de herinnering door zodra de gebruiker een bepaalde locatie bezoekt.

Het was al mogelijk om de locatiegebaseerde herinneringen via de slimme assistent op smartphone in te stellen.

Nederlands

Tot slot maakte Google bekend dat Google Assistant dit jaar in totaal dertig talen zal spreken. Momenteel spreekt de slimme assistent alleen Engels, Duits, Frans en Japans. Op smartphones ondersteunt de assistent in bepaalde delen van de wereld ook Spaans, Portugees, Italiaans en Koreaans.

Voor de talen Engels, Frans en Duits krijgt de assistent ook meertalige ondersteuning. Dat houdt in dat de software zelf tussen de drie talen kan schakelen.

Vorige week bevestigde Google al dat zijn slimme assistent in 2018 Nederlands gaat spreken, nu spreekt Google-woordvoerder Rachid Finge van een beschikbaarheid 'binnen een paar maanden'.