De gelekte iOS-broncode die eerder deze week openbaar werd gedeeld, zou in 2016 door een laaggeplaatste Apple-medewerker zijn gestolen.

Dat meldt Motherboard op basis van de twee vrienden waarvoor de Apple-medewerker die code destijds heeft gestolen. De site zegt bewijzen voor de diefstal te hebben gezien, in de vorm van sms-berichten en screenshots.

De vrienden van de Apple-medewerker maakten deel uit van de jailbreak-gemeenschap. Die groep mensen probeert kwetsbaarheden in iOS te vinden. In de regel niet uit kwaadwillende afwegingen, maar om het systeem naar eigen smaak aan te passen en apps van buiten de App Store te installeren.

Het is de laatste jaren echter veel moeilijker geworden om iOS te jailbreaken, dankzij toenemende beveiliging. Toegang tot de broncode maakt de jacht op kwetsbaarheden echter veel makkelijker, zowel voor jailbreakers als kwaadwillenden.

Onder druk

De Apple-medewerker zou de iOS-broncode niet uit wrok hebben gedeeld, maar omdat zijn vrienden hem daartoe aanmoedigden. De broncode werd vervolgens met een kleine vriendengroep gedeeld.

Uiteindelijk groeide die groep echter, en werd het onduidelijk wie er allemaal beschikking had over de iOS-broncode. Vier maanden geleden dook de code al eens op de site GitHub op, maar werd toen vrij snel weer verwijderd.

Eerder deze week werd de iOS-broncode echter weer op GitHub geplaatst, dit keer voor langere tijd en onder grote belangstelling. Een expert spreekt van "het grootste lek voor iOS ooit".

Verwijderd

Apple heeft de broncode inmiddels van GitHub laten verwijderen. Volgens het bedrijf hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over de veiligheid van iOS.

Volgens het bedrijf gaat het om inmiddels verouderde broncode. "De veiligheid van onze producten hangt niet af van de geheime broncode. Er zijn veel lagen van beveiliging voor hardware en software ingebouwd, we moedigen consumenten altijd aan om de nieuwste updates te downloaden. Zo profiteren ze van de meest recente bescherming", aldus Apple.