Apple laat in het eerste kwartaal van dit jaar 50 procent minder exemplaren van de iPhone X produceren dan voorheen gepland.

Dat zou de Amerikaanse techgigant aan zijn leveranciers hebben laten weten, stelt Japanse zakenkrant Nikkei op basis van onbekende bronnen binnen de productieketen.

Leveranciers zouden oorspronkelijk op veertig miljoen exemplaren hebben gerekend, maar dit aantal is naar verluidt bijgesteld naar twintig miljoen.

Als waarschijnlijke reden wordt de tegenvallende verkoop van de iPhone X genoemd. Apple zou in de periode na de lancering van het nieuwe model in november minder exemplaren hebben verkocht dan verwacht, waardoor de voorraad is opgelopen. De iPhone X verscheen begin november, zo'n anderhalve maand na de iPhone 8 en 8 Plus.

Nieuwe iPhones

Apple zou in het huidige kwartaal daarnaast in totaal dertig miljoen exemplaren van de iPhone 7 en 8 willen laten maken.

Volgens Nikkei overweegt het bedrijf om ook de productie van nieuwe iPhone-modellen met een OLED-scherm naar beneden bij te stellen en meer iPhones met een lcd-display te laten produceren. Eerdere geruchten meldden dat Apple in september van dit jaar drie nieuwe modellen wil aankondigen, twee met een OLED-scherm en één met een lcd-display.