Twee grote aandeelhouders van Apple zijn bezorgd over het gebruik van de iPhone door kinderen, en roepen Apple op de gevaren van smartphone-verslaving onder kinderen te onderzoeken.

De aandeelhouders vragen Apple om ouders meer controle te geven over wat kinderen wanneer op hun iPhones kunnen doen. Ze willen dat Apple onderzoekt wat de effecten van veelvuldig gebruik van de smartphone zijn op de geestelijke gezondheid van kinderen. 

De oproep staat in een brief van de aandeelhouders Jana Partners en California State Teachers Retirement System, meldt Bloomberg maandag.

Zij bezitten samen voor circa 2 miljard dollar aan aandelen van Apple. Dat komt neer op minder dan een procent van het totaal. Volgens hen is er toenemend bewijs dat sommige frequente jonge gebruikers van iPhones daar ongewild negatieve gevolgen van ondervinden. Dit kan uiteindelijk ook een negatieve impact voor Apple zelf hebben, aldus de aandeelhouders.

Apple biedt al verschillende mogelijkheden voor ouders om controle te hebben over wat kinderen doen op de iPhone. Het gaat bijvoorbeeld om ouderlijke toestemming om producten en diensten te kopen op de smartphone, zoals microbetalingen in apps.

Er zijn al wel externe mogelijkheden om de toegang tot bijvoorbeeld wifi voor kinderen te reguleren door een tijdslimiet in te stellen. Het is voor ouders nog niet mogelijk om zelf nauwkeurige grenzen in te stellen aan wat hun kinderen wanneer op hun iPhone kunnen doen.

Apple reageerde op de berichtgeving door te zeggen verantwoordelijkheid te nemen voor de impact die zijn apparaten op gebruikers en mensen daaromheen hebben. "We willen graag aan verwachtingen van klanten voldoen", schrijft het bedrijf in een statement aan de Wall Street Journal. "Vooral wat betreft het beschermen van kinderen."