Qualcomm presenteerde woensdag zijn nieuwe Snapdragon 845-chip voor Android-smartphones. De chip bevat onder meer een fysiek gescheiden processor om gevoelige informatie op te slaan.

De chipfabrikant maakte woensdag meer informatie over de Snapdragon 845 bekend.

Voor het eerst krijgt een Snapdragon-chip een aparte processor om informatie zoals vingerafdrukken en irisscans op te slaan. Dit heet de 'Secure Processing Unit'. Voorheen hadden Qualcomm-chips hiervoor 'veilige zones' op de chips gebouwd, die niet fysiek gescheiden waren.

De Snapdragon 845 is geoptimaliseerd voor applicaties die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Dat moet bijvoorbeeld van toepassing komen bij gezichtsherkenning. Ook zou de chip zorgen dat touchscreens beter blijven werken als ze nat worden.

De chip is volgens Qualcomm geschikter voor augmented- en virtualrealitybrillen. Eén van de nieuwe functies zorgt dat de randen van het scherm in VR waziger worden dan het midden, net zoals het menselijke zicht. Hiermee zou de chip ook accu besparen.

Naar verwachting komt de chip terecht in toptoestellen die werken met Android. Om welke telefoons het precies gaat, is nog niet duidelijk.

Apple

Qualcomm is sinds begin dit jaar verwikkeld in verschillende patentzaken met Apple. Die ruzie begon toen Apple besloot dat Qualcomm te veel geld vraagt voor zijn standaardpatenten op mobiele technologieën zoals 4G.

Apple betaalt inmiddels helemaal niet meer voor deze patentlicenties. Qualcomm klaagde Apple aan wegens wanbetaling en wegens schending van zijn patenten.