De chipmaker Qualcomm wil dat de rechter de verkoop van de iPhone X en verschillende andere Apple-telefoons verbiedt wegens patentschending.

Qualcomm heeft de International Trade Commission (ITC), het Amerikaanse overheidsagentschap dat gaat over patentdisputen, gevraagd om een verkoopverbod uit te vaardigen. Dat meldt Engadget vrijdag.

De iPhone X is de nieuwste en duurste Apple-telefoon, die onlangs op de markt verscheen. Qualcomm wil alleen de variant met een Intel-modem verbieden. Die variant wordt verkocht door providers AT&T en T-Mobile.

Apple en Qualcomm zijn verwikkeld in een immer groeiend aantal rechtszaken over patenten en de bijbehorende licentiekosten. De ruzie begon toen Apple besloot dat Qualcomm te veel geld vraagt voor zijn standaardpatenten op mobiele technologieën als 4G.

De iPhone-maker heeft de betalingen voor deze patentlicenties inmiddels helemaal stopgezet. Vervolgens besloot Qualcomm om Apple aan te klagen wegens wanbetaling, en wegens schending van zijn patenten.

Gevolgen

In de nieuwe aanklacht voor de ITC claimt Qualcomm dat Apple zeker vijf patenten schendt met de iPhone 7, 8 en X. Het gaat onder meer om technieken voor batterijbesparing en camera-autofocus.

Apple heeft niet op de rechtszaak gereageerd. Woensdag nog klaagde Apple zelf Qualcomm aan wegens patentschending. Ook in die zaak ging het om technieken die de accuduur van smartphones moeten verlengen.

De juridische strijd kan met name voor Qualcomm grote gevolgen hebben. De chipmaker is voor een belangrijk deel van zijn inkomsten afhankelijk van patentlicenties. Doordat Apple en één andere smartphonemaker zijn gestopt met het betalen voor die licenties, heeft het bedrijf zijn winst al flink zien afnemen.