Foxconn ziet flinke winstdaling na productieproblemen iPhone X

Foxconn, de belangrijkste fabrikant van iPhones, zag zijn winst in het afgelopen kwartaal sterk dalen door productieproblemen met de iPhone X.

Het Taiwanese bedrijf draaide in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 21 miljard Taiwanese dollar (519 miljoen euro), meldt Bloomberg.

Dat is een daling van 36 procent ten opzichte van de 34,6 miljard Taiwanese dollar (973,5 miljoen euro) die het bedrijf in hetzelfde kwartaal vorig jaar verdiende. De iPhone-fabrikant heeft sinds het vierde kwartaal van 2008 niet meer zo'n sterke inkomstendaling gezien.

De daling zou vooral te wijten zijn aan productieproblemen van de iPhone X. De nieuwste iPhone is de eerste met een 3D-gezichtsscanner, en die onderdelen zouden voor productieproblemen en vertragingen hebben gezorgd.

Tegenvallende verkopen

De problemen schijnen inmiddels opgelost te zijn, maar de gevolgen zijn merkbaar voor Foxconn. Het bedrijf is voor meer dan de helft van zijn inkomsten afhankelijk voor de productie van de iPhone.

Hoewel Foxconn de enige fabrikant is die de iPhone X fabriceert, worden de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus ook door andere bedrijven geproduceerd. Apple zou de productie van die toestellen na tegenvallende verkopen hebben verlaagd.

De iPhone X is pas sinds 3 november te koop, ruim een maand na het einde van het derde kwartaal van dit jaar. De wachttijd voor het toestel is inmiddels opgelopen tot ruim een maand.

​

Lees meer over:
Tip de redactie