Verschillende bedrijven hebben de iPhone X uit elkaar gehaald. Daaruit blijkt onder meer dat het toestel twee batterijen heeft.

Dat melden iFixit en TechInsights, bedrijven die smartphones uit elkaar halen en zo onder meer de repareerbaarheid van de toestellen beoordelen. De iPhone X is sinds vrijdag verkrijgbaar.

De iPhone X blijkt in tegenstelling tot onder meer de iPhone 8 en 8 Plus niet één maar twee batterijen te hebben. Eén van de batterijen zit horizontaal onderaan het toestel, de andere accu zit verticaal naast het moederbord van de iPhone X.

De batterijen hebben samen een capaciteit van 2715 mAh, iets meer dan de 2675 van de iPhone 8 Plus. Het gebruik van dubbele batterijen zorgt volgens iFixit niet per se voor een hogere accucapaciteit, maar maakt wel dat de beperkte ruimte binnen het toestel beter wordt benut.

Gestapeld moederbord

Hoewel de iPhone X en de recent verschenen iPhone 8 en 8 Plus dezelfde chips gebruiken, is het moederbord van de iPhone X 30 procent kleiner dan bij de andere nieuwe iPhones. Daarvoor heeft Apple de componenten erg dicht op elkaar geplaatst, en het moederbord bovendien in twee gestapelde onderdelen opgedeeld.

iFixit merkt op dat de iPhone X dankzij dat gestapelde moederbord moeilijk te repareren is. Alleen het scherm en de batterijen zijn goed te vervangen, volgens de site een prioriteit voor Apple.

Het oled-scherm is te vervangen zonder aan de gezichtsscanner te komen. Onlangs bleek al wel dat de reparatiekosten voor een kapot scherm bij de iPhone X fors hoger zijn: 321 euro, waar dat bij de iPhone 8 en 8 Plus respectievelijk 181 en 201 euro kost.

Schade aan de glazen achterkant van het toestel maakt volgens de site echter dat elk onderdeel en het chassis van de iPhone X vervangen moeten worden. iFixit geeft de iPhone X een 6 wat betreft repareerbaarheid.