Apple werkt aan iPhones en iPads die helemaal geen componenten van Qualcomm meer bevatten. De twee bedrijven zijn verwikkeld in een juridische strijd.

Eerder dit jaar klaagde Apple Qualcomm aan, omdat de chipmaker zijn macht zou misbruiken. Qualcomm vraagt niet alleen geld voor zijn componenten, maar verkoopt ook licenties op netwerktechnologieën die door alle smartphones worden gebruikt.

Volgens Apple kosten die licenties te veel geld. Het bedrijf heeft daarom een rechtszaak aangespannen en is gestopt met betalingen aan Qualcomm. Daarop besloot Qualcomm op zijn beurt Apple weer aan te klagen.

De iPhone-maker overweegt nu of volgend jaar apparaten op de markt kunnen worden gebracht met alleen modemchips van Intel, meldt de Wall Street Journal dinsdag. Ook de modems van MediaTek zouden worden overwogen.

Ondersteuning

Eerder verschenen al iPhones met Intel-chips, maar Apple bracht altijd ook nog varianten met Qualcomm-modems uit. De smartphonemaker zou nu een volledige overstap overwegen, ook omdat Qualcomm testsoftware heeft achtergehouden. Daardoor kan Apple geen nieuwe Qualcomm-chips testen in prototypes van iPhones en iPads.

Qualcomm zegt dat Apple zijn nieuwe modem gewoon kan gebruiken. Het bedrijf is "toegewijd aan het ondersteunen van Apples nieuwe apparaten", aldus Qualcomm in een verklaring.

Voor Qualcomm kan de stap opnieuw een tegenslag betekenen. Door het juridische geschil met Apple zag het bedrijf zijn winst al kelderen.