Apple is aangeklaagd wegens het gebruik van het woord 'Animoji'. Daarmee beschrijft  de techgigant zijn geanimeerde emoji op de iPhone X.

De aanklacht (pdf) is ingediend door de Amerikaan Enrique Bonansea, die op het moment in Japan woont.

Bonansea zegt het woord in 2014 te hebben bedacht, waarna hij het merk vastlegde in 2015. Sindsdien gebruikt hij de merknaam als titel voor een chatapp.

"Dit is een schoolvoorbeeld van bewuste merkrechtschending", aldus de aanklacht. "Apple was volledig bewust van het vastgelegde Animoji-merk, maar besloot het woord toch te gebruiken en te doen alsof ze hem zelf hadden bedacht."

Met de rechtszaak hoopt Bonansea een verbod op het gebruik van de Animoji-naam af te dwingen. Daarnaast eist de aanklager een niet nader bepaalde schadevergoeding.

Emoji Law Group

Afgelopen zomer werd Bonansea benaderd door de Emoji Law Group, die een poging deed om de merknaam over te nemen. De aanklager denkt dat het bedrijf in opdracht van Apple handelde. 

Bonansea weigerde de merknaam te verkopen, waarna de Emoji Law Group volgens hem dreigde een poging te doen het merkrecht nietig te verklaren. Uiteindelijk probeerde Apple dit op eigen naam te doen, vlak voordat de iPhone X werd aangekondigd.

Animoji

De iPhone X gebruikt sensoren voorop de smartphone om gezichtsbewegingen vast te leggen. De nieuwe animoji-functie vertaalt deze bewegingen naar een emoji, waar deelbare filmpjes van worden gemaakt.