Apple brengt iOS 11 met vernieuwd bedieningspaneel uit

Apple heeft de software-update iOS 11 voor iPhones en iPads beschikbaar gesteld. De update biedt een nieuw bedieningspaneel met meer opties en multitasking-functies voor iPad.

Gebruikers kunnen iOS 11 installeren vanuit de instellingen van hun apparaten. De update wordt vermoedelijk in de loop van dinsdagavond voor iedereen beschikbaar gesteld.

De nieuwe iOS-update vereist minstens een iPhone 5S, iPhone SE, iPad mini 2, iPad vijfde generatie of een zesde generatie iPod Touch.

iOS 11 introduceert onder andere een nieuw bedieningspaneel dat met een veegbeweging getoond wordt. Gebruikers kunnen zelf kiezen naar welke apps hier snelkoppelingen worden getoond.

Augmented reality

Apple introduceert met iOS 11 ook ARKit. App-ontwikkelaars kunnen met die functionaliteit makkelijker apps met augmented reality maken, waarbij virtuele objecten in de echte omgeving worden geplaatst via de camera van iOS-apparaten. Gebruikers kunnen dan om die objecten heen bewegen, en de objecten kunnen interactief op de omgeving reageren.

App Store

De App Store in iOS 11 is vernieuwd, waarbij er meer nadruk komt te liggen op lange artikelen bij uitgelichte apps. Iedere dag krijgen gebruikers een nieuwe door Apple geselecteerde app in beeld te zien.

Spraakassistent Siri heeft in iOS 11 nieuwe Nederlandse stemmen. Er is nu keuze uit een mannelijke en een vrouwelijke stem, die beide wat vloeiender klinken dan voorheen. Ook kan Siri nu worden gebruikt door te typen, naast de mogelijkheid om de assistent aan te spreken.

Bestanden-app

Een nieuwe Bestanden-app moet data in andere applicaties op één plek tonen. Het wordt hierdoor makkelijker om bijvoorbeeld een bestand in de ene app te verplaatsen naar een ander.

De multitasking voor iPad-gebruikers is daarnaast sterk verbeterd. Apps kunnen bijvoorbeeld zwevend bovenop andere programma’s worden getoond, ook terwijl twee apps al naast elkaar open staan. iOS 11 onthoudt welke apps samen worden gebruikt, zodat hier snel tussen kan worden gewisseld. 

Ook heeft de iPad voortaan een dock met veelgebruikte en recent geopende apps. Dat dock staat onderin beeld als twee apps naast elkaar open staan, en kan met een veeg vanaf de onderrand van het scherm naar boven worden gehaald.

Lees meer over:
Tip de redactie