Google heeft nieuwe software voor augmented reality (AR) op smartphones onthuld. ARCore moet op termijn 100 miljoen Android-telefoons toegang bieden tot AR.

Dat heeft de techgigant op dinsdag bekendgemaakt in een blogpost

Met augmented reality worden virtuele objecten bovenop de echte wereld geprojecteerd vanuit een camera-app. Het is hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld een digitale tafel in een woonkamer te zetten, om te kijken hoe deze past.

Google had met Tango al een AR-platform voor smartphones, maar de software hiervoor werkt alleen op specifieke smartphones met speciale camera’s. ARCore moet volgens Google ook op andere toestellen functioneren die niet van extra hardware zijn voorzien.

Het nieuwe ARCore is een vervanger voor Tango. Volgens een woordvoerder van Google zullen er geen nieuwe toestellen met Tango verschijnen.

Android gaat augmented reality standaard ondersteunen
60
Android gaat augmented reality standaard ondersteunen

Bewegingen

Volgens het techbedrijf houdt ARCore bewegingen van de smartphone bij, zodat het virtuele object op het scherm correct met zijn omgeving kan meebewegen. Daarnaast worden bestaande objecten in de omgeving herkend, zodat een AR-app weet dat objecten op de vloer geplaatst moeten worden. 

Bij de AR-projectie wordt ook gekeken naar licht in een ruimte, zodat licht ook op virtuele objecten lijkt te vallen.

Testversie

Het zoekbedrijf brengt vandaag een testversie van ARCore uit, die in eerste instantie alleen werkt op de Pixel-telefoons en de Galaxy S8. De uiteindelijke versie zal op meer toestellen werken.

Concurrent Apple test op het moment iOS 11, waarin het AR-softwarepakket ARkit zit. Dit AR-platform laat apps op vergelijkbare wijze gebruikmaken van augmented reality.