T-Mobile gaat een nieuwe 4G-technologie inzetten waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Ook wordt de capaciteit van het netwerk vergroot.

Naar eigen zeggen is T-Mobile de eerste provider van Europa die de nieuwe technologie, met de naam TD-LTE, zal inzetten. 

Bovendien worden nieuwe frequenties in gebruik genomen voor verspreiding van het 4G-signaal. T-Mobile doet dit al op drie verschillende frequentiebanden, maar voegt daar nu een vierde aan toe. Dat levert 120 Mbps aan extra bandbreedte op, voor een maximum van 450 Mbps per antenne.

De TD-LTE-techniek moet verbindingen volgens T-Mobile sneller en stabieler maken, omdat meer frequentieruimte wordt vrijgemaakt voor downloads, terwijl er minder ruimte is voor uploads.

De provider zegt dat met de nieuwe technologie de basis wordt gelegd voor een 5G-netwerk en noemt zijn eigen netwerk nu een '4.5G-netwerk'. Maar het bedrijf zet enkel technologieën in uit de 4G-standaard. De telecomindustrie werkt nog aan een 5G-standaard en de introductie van de snellere mobiele internettechnologie zal nog zeker enkele jaren op zich laten wachten.

De uitrol van de nieuwe 4G-frequenties begint in dichtbevolkte gebieden. Eind 2017 zal "een groot deel" van het T-Mobile-netwerk ondersteuning bieden voor TD-LTE en de nieuwe frequenties, stelt de provider.