Duizend Haagse brugklassers uit minder vermogende gezinnen krijgen gratis smartphones met toegang tot het internet.

De eerste telefoon wordt op maandag uitgedeeld door staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Met de smartphones kunnen de jongeren onder andere informatie vinden over hun school. Huiswerk en lesroosters zouden inmiddels vaak via smartphones worden gedeeld, waardoor kinderen zonder telefoon informatie missen.

Het project moet er ook voor zorgen dat de jongeren niet in een sociaal isolement terechtkomen, aldus de initiatiefnemers. Veel klasgenoten houden via telefoons contact met elkaar.

Voorlichting

Bij het uitreiken van de telefoons worden kinderen eerst voorgelicht over de risico’s van smartphones bij bijvoorbeeld sexting of gebruik in het verkeer. 

De mobiele abonnementen kunnen niet worden gebruikt om naar het buitenland te bellen. Daarnaast zijn betaalde SMS-diensten geblokkeerd, waardoor de brugklassers geen dure abonnementskosten kunnen maken.

T-Mobile en Samsung

Het smartphoneproject is een samenwerking van het Haags Kindpakket van de gemeente Den Haag, Leergeld Den Haag, het Ministerie van Sociale Zaken, T-Mobile en Samsung.

Techfabrikant Samsung levert bij het initiatief de telefoons die jongeren gebruiken. De toestellen zijn voorzien van een abonnement van T-Mobile.