De European Emergency Numbers Association (EENA) verzoekt Apple om een speciale noodfunctie toe te voegen aan iPhones.

Dat doet de EENA in een open brief. De organisatie wil dat iPhones ondersteuning krijgen voor Advanced Mobile Location (AML). Hierbij verstuurt een telefoon zijn locatie bij het bellen naar een noodnummer zoals 112. 

Hulpdiensten kunnen nu al soms de locatie van een beller achterhalen, maar dat systeem werkt volgens de EENA langzaam. Bellers worden daarom vaak verzocht om hun locatie zelf door te geven.

De EENA zegt al maanden te proberen om Apple te bereiken. Techgigant Google voegde ondersteuning voor AML vorig jaar al toe aan zijn mobiele besturingssysteem Android.

NU.nl heeft Apple om een reactie gevraagd, maar die nog niet ontvangen.

Geen gehoor

Het is onduidelijk waarom Apple nog niet op de verzoeken van de organisatie heeft gereageerd. De EENA zegt bereid te zijn om met Apple samen te werken om het systeem in het iPhone-besturingssysteem te integreren.

Het Nederlandse noodnummer 112 maakt op het moment nog geen gebruik van AML. Op het moment werkt de functie alleen in Australië, Estland, Zweden en België. Bij de uitrol in België werd een speciale app voor iPhones beschikbaar gesteld, waarmee alsnog de locatie verzonden kan worden.