Software gemaakt door onderzoekers van de technische universiteit MIT en Google bewerkt een foto voordat deze daadwerkelijk is gemaakt.

Dat blijkt uit gepubliceerd onderzoek. De software bekijkt de camerapreview en past bewerkingen toe, zodat de fotograaf het bewerkte beeld ziet voordat de sluiterknop is ingedrukt.
  
Google en MIT hebben voor de software een neuraal netwerk gebruikt. Dit netwerk heeft 5.000 foto’s bewerkt door vijf fotografen geanalyseerd, om te leren wat voor aanpassingen bij een foto wenselijk zijn.

Onderzoekers hebben al eerder foto’s ter plekke bewerkt met een neuraal netwerk, maar dit proces vereist vaak veel computerkracht. Het nieuwe systeem van MIT en Google werkt efficiënter. De live-bewerking vereist 100 megabyte aan geheugen, terwijl eerdere alternatieven zo'n 12 gigabyte nodig hadden. Hierdoor zou het beter geschikt zijn voor smartphones.

Eerder dit jaar onthulde ARM een smartphonechip speciaal ontwikkeld voor kunstmatige intelligentie. De chipfabrikant maakt processoren voor veel grote smartphonemakers.