Een van de drie nieuwe iPhones die Apple later dit jaar wil presenteren, krijgt aan de achterkant een speciaal lasersysteem dat 3d-beelden kan vastleggen.

De sensor moet ervoor zorgen dat de smartphone augmentedreality-ervaringen realistischer kan weergeven, stelt een anonieme bron donderdag tegen Fast Company.

Het zou nog niet helemaal zeker zijn dat de sensor al dit jaar in een iPhone komt. Mogelijk wordt de introductie van het onderdeel uitgesteld naar 2018. Naar verluidt heeft Apple moeite met onder meer de software en de vingerafdrukscanner van de nieuwe iPhone, en is het zelfs mogelijk dat de telefoon met vertraging op de markt komt.

Analisten van Bank of America denken dat de iPhone 8 met drie à vier weken vertraging op de markt komt, meldt CNBC donderdag.

Augmented reality

Vorige maand introduceerde Apple ARKit, ontwikkelaarssoftware waarmee het mogelijk is om augmentedreality-apps te creëren. ARKit maakt nu alleen gebruik van de camera op de iPhone om een omgeving in kaart te brengen en daar virtuele effecten overheen te plaatsen.

Het lasersysteem zou veel nauwkeuriger afstanden kunnen meten, waardoor virtuele elementen realistischer kunnen worden weergegeven in beelden van de echte wereld. Vermoedelijk zou de sensor ook worden gebruikt om de autofocus van de iPhone-camera te versnellen.

Naar verwachting presenteert Apple in september drie iPhones, waaronder twee modellen met hetzelfde uiterlijk als de huidige iPhone 7 en 7 Plus. Daarnaast zou een geheel vernieuwd toestel verschijnen, met een nagenoeg randloos OLED-scherm en andere vernieuwingen. Apple zou de lasersensor in deze duurdere iPhone willen verwerken.