Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet niks in een initiatief om extra kosten af te schaffen bij telefoongesprekken naar andere EU-landen.

Dat laat hij weten in antwoord op kamervragen van D66.

De Europese Unie maakte eerder dit jaar een einde aan roamingkosten. Smartphonegebruikers kunnen hierdoor bellen, sms’en en internetten vanaf een vakantielocatie zonder extra roamingkosten.

Bellen vanaf een buitenlandse locatie naar een ander EU-land kost hierdoor niet extra, maar een telefoongesprek vanuit Nederland naar een buitenlandse Europese locatie heeft wel extra kosten. 

Coalitie

Een coalitie van 150 Europarlementariërs deed eerder een oproep om de extra kosten bij telefoongesprekken af te schaffen. In kamervragen vroeg D66-Kamerlid Jan Paternotte of minister Kamp zich bij dit initiatief wilde aansluiten, maar de minister weigert.

Volgens Kamp zou het afschaffen van de kosten concurreren op de telecommarkt lastiger maken: "Het vraagt om EU-regulering die telecombedrijven verplicht voor alle gesprekken vanaf het thuisnetwerk naar een netwerk in de EU het binnenlands tarief te rekenen", aldus de minister. "Telecombedrijven kunnen het tarief voor internationaal bellen
dan niet langer gebruiken als middel om zich te onderscheiden van hun concurrenten in de markt."

Kamp noemt het "niet wenselijk" om te pleiten voor het reguleren van internationale belkosten binnen de Europese Unie. Hij verwacht ook niet dat de Europese Commissie een wetgevend voorstel hiervoor zal indienen.

Reactie D66

Paternotte noemt de reactie van Kamp "schandalig". "Als ik de antwoorden lees dan denk ik: als het aan Kamp had gelegen zouden providers nog steeds woekertarieven kunnen vragen voor een minuutje bellen op vakantie."

"Nu is dat afgeschaft. Maar het gevolg is dat je als Nederlander beter vanuit België naar Duitsland kan bellen dan gewoon vanuit huis. Dat valt niet uit te leggen." Paternotte wil Kamp om opheldering vragen.