Fabrikant Qualcomm heeft een nieuwe vingerafdrukscanner voor smartphones onthuld. De vingerlezer kan in schermen en metaal worden gebruikt.

De nieuwe scanner werd getoond tijdens Mobile World Congress Shanghai. Qualcomm is hardwareleverancier voor veel grote smartphonemakers.

Volgens Qualcomm kan de scanner onder het aanraakscherm van een smartphone worden geïnstalleerd. Legt de gebruiker een vinger op het scherm, dan wordt deze gescand. 

De nieuwe hardware stelt smartphonemakers in staat om vingerafdruklezers te installeren zonder dat hiervoor een speciaal aanraakvlak op het toestel geplaatst moet worden. Een belangrijke stap voor fabrikanten, die steeds vaker telefoons met dunnere schermranden maken waarop minder plek is voor een losse scanner.

De scanner werkt in combinatie met glas van maximaal 0,8 millimeter dik. Wordt het apparaat onder aluminium geïnstalleerd, dan werkt hij bij een dikte van 0,65 millimeter.

2018

Qualcomm is de eerste fabrikant die een scanner voor onder het scherm commercieel beschikbaar stelt. De nieuwe hardware wordt vanaf eind 2017 aangeboden bij geïnteresseerde telefoonmakers. Qualcomm verwacht dat telefoons hier in de eerste helft van 2018 mee worden uitgerust.

Volgens geruchten wordt de vingerafdrukscanner van de iPhone 8 in het scherm verwerkt, net als bij de nieuwe sensor van Qualcomm. Op deze manier zou Apple de thuisknop van het toestel kunnen verwijderen.