D66 wil ook binnenlandse tarieven voor bellen naar buitenland

D66 wil dat Nederland er in Europa op aandringt om ook de extra kosten voor bellen naar het buitenland af te schaffen.

Onlangs kwam er na een jarenlange strijd tussen Brussel en telecomproviders een einde aan de roamingkosten binnen Europa. Bellen, sms'en en internetten in andere Europese landen gaat uit de eigen bundel, zonder extra kosten.

Maar bellen van Nederland naar het buitenland kan nog vele tientallen centen per minuut kosten, en valt in ieder geval niet onder de binnenlandse belbundel, terwijl bellen vanuit een ander EU-land naar Nederland wel binnen de eigen bundel valt.

D66-Kamerlid Jan Paternotte wil dat hier een einde aan komt. "Wat ons betreft moet Nederland erin voorop lopen om dat aan te pakken", zegt hij tegen NU.nl.

Brussel

Hij stelt Kamervragen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) om te vragen of hij in Brussel wil aandringen op hervormingen, nadat een coalitie van 150 europarlementariërs daar eerder al een oproep toe deed aan de Europese Commissie. 

De Commissie werkt momenteel aan een herziening van Europese telecomwetgeving. De europarlementariërs willen dat hier maximumtarieven voor bellen naar andere Europese landen in worden opgenomen.

In 2013 was de Commissie nog van plan om de kosten voor bellen naar het buitenland helemaal af te schaffen, samen met de roamingkosten. Maar in het uiteindelijke compromisvoorstel verdween die bepaling.

Lees meer over:
Tip de redactie