Essential, de nieuwe smartphonemaker van Android-oprichter Andy Rubin, heeft in een investeringsronde 300 miljoen dollar opgehaald.

Het bedrijf wordt in zijn geheel gewaardeerd op tussen de 900 miljoen en 1 miljard dollar, meldt Bloomberg op basis van gegevens van een bedrijf dat mensen laat handelen in aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven.

Vorige week toonde Essential zijn eerste producten, een high-end-smartphone met het Android-besturingssysteem en een slimme speaker met stemassistent. De smartphone verschijnt binnenkort in de Verenigde Staten.

Essential komt voort uit Playground Global, een 'incubator' voor tech-startups die door Rubin zelf werd opgericht nadat hij vertrok bij Google. Essential kreeg eerder al 30 miljoen aan investeringen van Playground en van een durfkapitaalfirma.

In eerste instantie zou Essential ook financieringen ontvangen van een nieuw fonds van het Japanse telecombedrijf SoftBank. Maar naar verluidt neemt Apple ook deel aan dat fonds en wilde het bedrijf niet investeren in Essential, een potentiële concurrent.