Apple onthulde tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC de volgende versie van zijn mobiele besturingssysteem, iOS 11. De update belooft iPhones en iPads uiteraard weer sneller en efficiënter te maken, maar introduceert ook een aantal nieuwe functies. Dit zijn de acht belangrijkste. 

1. Nieuw bedieningspaneel

Net als in eerdere iOS-versies kan een bedieningspaneel worden opgeroepen door vanuit de onderkant van het scherm naar boven te vegen. Op het paneel staan verschillende snelkoppelingen voor instellingen, zoals het aan- of uitzetten van wifi en het instellen van de schermhelderheid. 

In iOS 11 wordt dit paneel schermvullend en verdwijnen de meerdere 'pagina's' die zichtbaar werden door opzij te vegen op het scherm. Alle snelkoppelingen staan nu op één scherm, verspreid over verschillende blokken. Uitgebreide opties kunnen worden getoond door harder op de icoontjes te drukken. 

Het bedieningspaneel is in iOS 11 ook voor het eerst naar eigen inzicht te wijzigen. Het onderste gedeelte van het paneel kan opnieuw worden ingedeeld, bijvoorbeeld door de rekenmachine-snelkoppeling te vervangen door die van de dictafoon of notities. In het paneel kan ook de nieuwe mogelijkheid om een schermopname te maken gezet worden.

De vijf belangrijkste vernieuwingen in iOS 11 voor iPhone
92
De vijf belangrijkste vernieuwingen in iOS 11 voor iPhone

2. Typen en praten tegen Siri

De stemassistent Siri kan nu niet meer alleen hardop worden aangesproken, maar is ook in te schakelen door te typen. Bovendien moet de assistent slimmer worden door te leren van de opdrachten die een gebruiker geeft.

Verder heeft Siri een natuurlijker klinkende stem, en wordt het mogelijk om de assistent teksten te laten vertalen. Dat werkt echter alleen nog in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Chinees. Het is niet bekend wanneer Nederlandse vertalingen worden toegevoegd.

3. Opslagruimte beheren

In de instellingen is een nieuw scherm toegevoegd om de opslagruimte van de iPhone of iPad snel te beheren. Hier is niet alleen te zien hoeveel ruimte bepaalde apps innemen, maar kan ook snel een overzicht worden getoond van grote video's.

Een nieuwe mogelijkheid is om ongebruikte apps automatisch van de telefoon of tablet te verwijderen. Als dit gebeurt, blijven alle gebruikersgegevens bewaard. Als een automatisch verwijderde app opnieuw wordt geïnstalleerd, kan de gebruiker direct weer aan de slag met zijn oude gegevens en instellingen.

4. Bestanden-app

Waar het eerder onmogelijk was om inzicht te krijgen in het bestandssysteem van iOS, wordt in de nieuwste versie een speciale bestanden-app toegevoegd. Deze werkt ongeveer als de Finder in MacOS of verkenner in Windows.

In één tabblad is een lijst met recent geopende of gedownloade bestanden te zien, terwijl in een ander tabblad hele mappenstructuren van opgeslagen bestanden te doorzoeken zijn. Het is ook mogelijk om verschillende clouddiensten te koppelen en te laten verschijnen in deze app.

De nieuwe App Store

De nieuwe App Store

5. Nieuwe App Store

De App Store is sinds zijn verschijning in 2008 nauwelijks veranderd. Daar komt met iOS 11 verandering in. De appwinkel heeft een geheel nieuw design. Meest opvallend is de nieuw toegevoegde sectie 'vandaag', waar Apple zelf dagelijks nieuwe apps aanbeveelt.

Ook de pagina's van individuele apps gaan op de schop, onder meer met videodemonstraties en duidelijkere informatie over de populariteit van een app. Games worden nu gescheiden van andere soorten apps, via een eigen tabblad.

6. Beveiliging tegen appen in de auto

iPhones krijgen een modus die de telefoon blokkeert tijdens het autorijden. Het is nog niet precies duidelijk of deze modus standaard aan zal staan; in de bètaversie van iOS 11 zit al wel het betreffende icoon, maar het lijkt nog niet mogelijk om de functie in te schakelen.

Volgens Apple zal onder meer rekening worden gehouden met wifi- en bluetooth-signalen om te bepalen of iemand in de auto zit. Hoe dat exact zal werken, is niet bekendgemaakt.

7. Snel screenshots bewerken

Wie in iOS 11 een screenshot maakt (net als voorheen, door de thuisknop en aan/uit-knop tegelijk in te drukken) ziet linksonder in beeld de gemaakte afbeelding verschijnen. Door hier op te drukken, kan een screenshot snel worden bewerkt.

Zo kan een bepaald deel met een pennetje worden omcirkeld, of een deel van het screenshot worden afgesneden. Wie een iPad Pro met stylus gebruikt, kan hiermee direct op het screenshot tekenen of schrijven.

iOS 11 op de iPad Pro

iOS 11 op de iPad Pro

8. Betere multitasking op iPad

Een aantal van de belangrijkste vernieuwingen in iOS 11 zullen alleen op iPads merkbaar zijn. Hierop wordt onder meer het gebruik van meerdere apps naast elkaar verbeterd. 

Het was al mogelijk om twee apps naast elkaar te draaien in 'split view'-modus. Nu kan een app ook als zwevend scherm boven een andere app worden geopend, zodat bijvoorbeeld snel een e-mail kan worden gestuurd. De nieuwe versie van iOS onthoudt welke app-combinaties je gebruikt, zodat je in één keer tussen verschillende sets kunt wisselen.

Het wordt ook mogelijk om bestanden, foto's en tekst van de ene naar de andere app te slepen, net zoals dat al langer op Macs en pc's kan.

Op het thuisscherm van iPads komt meer ruimte voor apps in de dock, aan de onderkant van het scherm. Waar daar eerder maximaal zes apps in pasten, is het nu een veelvoud daarvan. Bovendien worden vaakgebruikte apps automatisch getoond in een speciaal deel van het dock.

Wanneer beschikbaar?

Een testversie van iOS 11 is momenteel alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. In juli moet een openbare bètaversie verschijnen. De uiteindelijke versie van het besturingssysteem zal in de herfst beschikbaar worden gemaakt, als ook de volgende generatie van de iPhone wordt aangekondigd.

iOS 11 zal werken op de volgende apparaten:

  • iPhone 5s, SE, 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus
  • iPad Mini 2, 3 & 4, iPad (5e generatie), iPad Air & Air 2, en alle versies van de iPad Pro
  • iPod Touch (6e generatie)