Enkele honderdduizenden Belgen kunnen vanaf woensdag niet meer bellen. Zij hebben hun anonieme prepaidkaart niet geregistreerd en worden daarom afgesloten.

Van de 3,1 miljoen Belgische prepaid-simkaarten moeten er naar schatting ongeveer vierhonderdduizend worden gedeactiveerd, zo blijkt uit cijfers die minister Alexander De Croo (Telecom) dinsdagavond vrijgaf. Daarmee heeft 85 procent van de gebruikers zijn kaart wel op tijd geregistreerd.

Providers moeten ongeregistreerde simkaarten blokkeren als maatregel van de Belgische overheid in de strijd tegen terrorisme. De actie is al lang geleden aangekondigd, en Belgen hadden officieel tot woensdag middernacht om hun simkaart te registreren.

Twee van de drie grote providers lopen daarop vooruit en trekken de stekker er al 24 uur eerder uit, meldde zakenkrant De Tijd.  Donderdag wordt gecontroleerd of de afsluitingen zijn doorgevoerd, zegt een woordvoerder van De Croo. Hij tekent wel aan dat een deel van de simkaarten die de afgelopen zes maanden actief waren niet meer wordt gebruikt. De afgelopen week hebben zo'n tweehonderdduizend mensen hun simkaart op naam gezet.

Nederland

In Nederland is het verplicht registreren van prepaidkaarten ook overwogen, toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur pleitte in 2016 voor zo'n wet. In april werd van zo'n maatregel afgezien, toen na een inventarisatie bleek dat verplichte registratie van prepaid-simkaarten in Nederland niet zou leiden tot een 'significant profijt'.