Apple werkt aan een slimme speaker en brengt binnenkort een nieuwe versie van de iPad Pro uit.

De slimme speaker, die de naam HomePod krijgt, moet volgens Apple zeer goed klinken en even slim zijn als concurrenten als de Amazon Echo en Google Home.

De HomePod draait op een A8-chip, net als de iPhone 6. Deze kan onder meer 'berekenen' hoe muziek in een bepaalde ruimte klinkt en op basis daarvan aanpassingen maken. Meerdere HomePods kunnen samenwerken, binnen één ruimte of in verschillende kamers van een huis.

Muziek uit de eigen Apple Music-app kan snel worden afgespeeld op de HomePod via de ingebouwde assistent Siri. Door de speaker aan te spreken met het commando 'Hey Siri' kan een bepaald nummer of radiostation worden aangevraagd.

Ook kunnen vragen worden gesteld over muziek, zoals wie de drummer is in een bepaalde band. De microfoons van de HomePod moeten stemmen ook nog kunnen verstaan als mensen er ver weg van staan.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe producten van Apple
89
Dit zijn de belangrijkste nieuwe producten van Apple

Slimme assistent

Behalve als muziekspeler werkt de HomePod ook als algemene assistent. Hij kan bijvoorbeeld nieuws afspelen, updates over het weer en verkeer geven, en slimme huishoudelijke apparatuur besturen. Daarmee gaat Apple rechtstreeks de concurrentie aan met de slimme speakers van Amazon en Google.

Die apparaten werken nog niet in het Nederlands, en ook de HomePod verschijnt hier voorlopig niet. Dit jaar brengt Apple de HomePod eerst naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Het bedrijf belooft daar volgend jaar meer landen aan toe te voegen.

iPad Pro

Apple brengt verder een nieuwe iPad Pro uit, met een scherm van 10,5 inch. Door de dunnere schermranden is de behuizing maar iets groter dan die van het 9,7 inch-model dat eerder verscheen.

Volgens Apple kan een toetsenbord in volledige grootte op het scherm worden getoond. Er verschijnt ook weer een losse toetsenbordcover bij de iPad.

De nieuwe iPad Pro heeft een scherm met een hogere refresh rate van 120 Hz. Ook is de vertraging in het herkennen van aanrakingen verkleind, waardoor tekenen met een stylus natuurlijker moet aanvoelen. 

De maximale helderheid ligt hoger, waardoor de iPad beter bruikbaar is in fel zonlicht. De nieuwe A10X-chip moet zorgen voor betere prestaties in games en andere zware apps.

Specificaties

In de nieuwe iPad Pro zit dezelfde 12 megapixel-camera als in de iPhone 7, met onder meer optische beeldstabilisatie. Aan de voorkant zit een camera met een resolutie van 7 megapixel.

Zowel de 10,5 inch- als 12,9 inch-iPads zullen nu met minstens 64 GB opslagruimte worden geleverd. De kleinere variant gaat minstens 739 euro kosten.

iOS 11

In het nieuwe besturingssysteem iOS 11 zitten verschillende verbeteringen voor de iPad. Zo wordt het mogelijk om meer app-snelkoppelingen onder in het thuisscherm te zetten. De splitscreen-modus wordt uitgebreid en het wordt makkelijker om te wisselen tussen verschillende app-combinaties.

Ook wordt een functie toegevoegd die het mogelijk maakt om bestanden en teksten van de ene naar de andere app te slepen. Een ingebouwde documentscanner maakt het makkelijk om een foto van een vel papier te maken en hier vervolgens notities op te maken.

Op de iPad verschijnt voor het eerst een nieuwe bestanden-app die net als op desktopcomputers inzicht geeft in alle bestanden die op de iPad en op verschillende clouddiensten staan.