De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem, iOS 11, geeft slimme stemassistent Siri toegang tot meer apps. Ook is het bedieningspaneel aangepast en gaat de appwinkel op de schop.

Dat maakte softwarebaas Craig Federighi van Apple bekend tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC.

De stem van Siri is aangepast aan de hand van zogeheten 'machine learning' en zou natuurlijker moeten klinken, bijvoorbeeld door de juiste intonatie te gebruiken bij het uitspreken van woorden. 

Daarnaast is de functionaliteit van de stemassistent uitgebreid. Meer apps krijgen toegang tot Siri, waardoor deze ook met spraak bediend kunnen worden. Ook kan Siri in iOS 11 vertalen, al worden vooralsnog enkel Engels, Chinees, Frans, Duits, Spaans en Italiaans ondersteund. 

Daarnaast moet Siri leren van de zoekopdrachten van gebruikers en op basis daarvan bijvoorbeeld woorden kunnen voorstellen tijdens het typen. 

Apple stelt dat de informatie die Siri verzamelt gedeeld kan worden met andere Apple-apparaten, maar dat deze enkel lokaal wordt opgeslagen.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe producten van Apple
89
Dit zijn de belangrijkste nieuwe producten van Apple

Bedieningspaneel

In iOS 11 gaat ook het bedieningspaneel op de schop, dat via een veegbeweging omhoog is op te roepen. Hierin kunnen bijvoorbeeld wifi en de zaklamp aan- of uitgezet worden.

De vernieuwde versie bestaat uit slechts één scherm, waarop verschillende losse widgets staan, ook voor het afspelen van muziek. Er hoeft niet meer naar naar rechts of links geveegd te worden om andere onderdelen van het bedieningspaneel op te roepen.

Augmented reality

Voor iOS 11 maakt Apple een speciale ontwikkelaarskit die het mogelijk maakt om augmentedreality-apps te maken. Met ARKit is het bijvoorbeeld mogelijk om virtuele objecten op een live camerabeeld van een tafel te plaatsen.

Het spel Pokémon Go krijgt een update om ARKit te ondersteunen, waardoor Pokémon realistischer in de 'echte' wereld kunnen verschijnen.

Volgens recente geruchten wil Apple meer focussen op augmented reality met zijn nieuwe iPhone, die vermoedelijk in september wordt aangekondigd. Over deze nieuwe iPhone werd maandag nog niets gezegd.                        

Apple Pay

De betaaldienst Apple Pay, die nog niet in Nederland beschikbaar is, wordt uitgebreid met de mogelijkheid om direct geld over te maken naar anderen. Dat gebeurt via Apples berichtenapp iMessage.

De nieuwe versie van iOS 11 bevat ook enkele aanpassingen binnen de berichtenapp. Zo krijgen de speciale apps voor iMessage een prominentere plek, waardoor ze makkelijker vindbaar moeten worden.

Apple Maps

Apple Maps zal de plattegronden van sommige vliegvelden gaan tonen. Onder meer voor Schiphol wordt deze functie ingeschakeld. Verder zal tijdens het navigeren worden getoond op welke rijbaan de bestuurder zich moet bevinden.

iOS krijgt een nieuwe functie die de niet storen-modus automatisch inschakelt tijdens het autorijden. De iPhone ziet aan Bluetooth- of wifi-activiteit wanneer de gebruiker achter het stuur zit.

Apple Music

Apple Music, de muziekdienst van Apple, heeft inmiddels 27 miljoen betaalde gebruikers. De app krijgt een nieuwe sectie met muziek die door vrienden wordt beluisterd. 

Ontwikkelaars krijgen de mogelijkehid om apps te bouwen die gebruikmaken van Apple Music. Muziekherkenningsapp Shazam kan bijvoorbeeld direct identificeren of een bepaald nummer al in de Apple Music-bibliotheek van een gebruiker staat.

App Store

De App Store krijgt in iOS 11 een geheel nieuw uiterlijk. Volgens het bedrijf moet het makkelijker worden om nieuwe apps te ontdekken. Daarvoor wordt een nieuw tabblad toegevoegd, waarin elke dag nieuwe apps worden getoond.

Ook krijgen games een speciale sectie in de nieuwe App Store-app. Hier zullen ook in-app-aankopen worden getoond voor games die al geïnstalleerd zijn. De losse productpagina's van apps worden vernieuwd met onder meer video's.

iOS 11 heeft nog geen officiële releasedatum gekregen, maar verschijnt naar verwachting in het begin van aankomend najaar.

Apple Watch

Apple introduceerde ook een nieuwe versie van WatchOS, het besturingssysteem voor de Apple Watch. In versie 4 van dit systeem wordt onder meer een nieuwe Siri-wijzerplaat toegevoegd, die slimme updates over onder meer verkeer, agenda en herinneringen toont. Deze updates houden rekening met de locatie van de gebruiker en de tijd van de dag.

Er komen ook nieuwe wijzerplaten met personages uit de Toy Story-films van Pixar. Verder worden de activiteiten- en work-out-app vernieuwd. Het moet aantrekkelijker worden om dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse activiteitdoelen te bereiken, en om verschillende sportactiviteiten te monitoren.

In de muziek-app op het slimme horloge zullen automatisch afspeellijsten uit Apple Music worden gesynchroniseerd, op basis van de voorkeuren van de gebruiker. De muziek kan worden beluisterd met draadloze Bluetooth-koptelefoons, zoals Apples eigen AirPods.

Voor ontwikkelaars wordt het mogelijk om hun apps vaker op de achtergrond te laten draaien op de Watch. Ook wordt het mogelijk om een app constant contact te laten houden met externe Bluetooth-apparaten, zoals glucosemonitoren.