Tele2 schrapt een verbod op ‘tethering’, het koppelen van smartphone-internet aan andere apparaten als laptops en tablets, uit zijn voorwaarden.

Verschillende juristen zeiden dinsdag tegen NU.nl dat dat verbod in strijd is met Europese netneutraliteitsregels.

Hoe Tele2 zijn Fair Use Policy exact zal vernieuwen is nog niet bekend. Volgens woordvoerder Robin Janszen wordt daarover nog gesproken met juristen en met de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die toezicht houdt op naleving van de netneutraliteit. Verschillende onderdelen van de voorwaarden zijn door de provider voorlopig buiten werking gesteld.

Misbruik

Tele2 wil klanten in de toekomst ieder geval gebruik laten maken van verschillende apparaten, maar wil ook “het recht voorbehouden om op te treden tegen misbruik van onze diensten”.

Hoe zulk misbruik precies zal worden gedefinieerd is nog niet duidelijk; Janszen spreekt onder meer van het aansluiten van meerdere pc’s op één mobiele aansluiting. Het is onduidelijk of Tele2 alleen wil voorkomen dat een abonnement door meerdere mensen wordt gedeeld, of dat ook bepaalde soorten gebruik door één klant als misbruik zullen worden gezien.

De ACM stelde dinsdag tegen NU.nl dat binnenkort een onderzoek wordt gestart naar de voorwaarden van alle grote Nederlandse providers. De waakhond waarschuwde vorig jaar dat er aanbiedingen op de markt waren die strijdig waren met de netneutraliteitsregels.