Andy Rubin, mede-oprichter van het mobiele besturingssysteem Android, brengt met zijn nieuwe bedrijf Essential een smartphone op de markt.

De Essential Phone is een high-end-apparaat dat in de VS voor 699 dollar verkocht zal worden. De smartphone verschijnt voorlopig niet in Europa, stelt het bedrijf op zijn site.

De mobiele telefoon is gemaakt van titanium en keramiek en kan volgens Essential een valtest doorstaan. Meest opvallend is het nagenoeg randloze scherm, dat aan de bovenkant van het toestel om de selfiecamera heen buigt.

Het apparaat draait op Android en deelt zijn specificaties met andere nieuwe Android-vlaggenschepen: een Snapdragon 835-processor, 4GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte.

Camera

Aan de achterkant zit een dubbele camera. Eén van de twee sensoren maakt beelden in zwart-wit, net als bij de nieuwste telefoons van Huawei. Dat moet foto's van een hoge kwaliteit opleveren.

Net als de nieuwste generatie iPhones heeft de Essential Phone geen koptelefoonpoort. Wel bevat de telefoon een magnetische aansluiting voor accessoires. Essential brengt zelf een 360-graden-camera en een dockingstation uit die op de poort kunnen worden aangesloten.

Het is niet bekend wanneer de telefoon precies verschijnt, al kunnen Amerikaanse gegadigden hem al wel reserveren op de site van Essential.

Essential Home

Essential Home
Essential Home
Foto: Essential

Speaker

Het bedrijf kondigt ook een slimme speaker aan, die moet concurreren met de Amazon Echo en Google Home. Net als bij die apparaten is een stemassistent ingebouwd.

De Essential Home bevat daarnaast een groot, rond scherm waarmee slimme huishoudelijke apparaten kunnen worden bestuurd. Naar eigen zeggen is het apparaat privacyvriendelijker dan de concurrentie, omdat het eigen besturingssysteem Ambient OS zo veel mogelijk gebruik van de cloud mijdt en gegevens lokaal worden opgeslagen.

De prijs en verschijningsdatum van de Essential Home zijn onbekend, en in tegenstelling tot de Phone is het apparaat nog niet te reserveren.