Apple werkt aan een speciale chip die kunstmatige intelligentie in gadgets zoals de iPhone moet aansturen.

Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte Bloomberg op basis van een anonieme bron.

De chip wordt de 'Apple Neural Engine' genoemd binnen het bedrijf. Met het stukje technologie moeten apparaten van Apple beter met taken om kunnen gaan zoals gezichts- en spraakherkenning.

Huidige producten van Apple verwerken taken voor kunstmatige intelligentie met twee andere chips: een A-processor en een grafische chip. Een nieuwe module van Apple zorgt zelf voor de afhandeling van dit soort taken. Dat haalt de werkdruk van de andere chips af en zorgt dat Apple de accuduur in apparaten kan verlengen.

Prototypes

De nieuwe chip zou onder meer in de iPhone en iPad komen. Apple test volgens de bron al prototypes van toekomstige iPhones met de module. Het is echter niet duidelijk of de chip in de nieuwe iPhone van dit jaar te vinden is. Apple heeft niet gereageerd.

Mogelijk bespreekt Apple zijn verbeteringen van kunstmatige intelligentie op ontwikkelaarsconferentie WWDC. Die start op 5 juni. Tijdens de presentatie wordt naast updates voor iOS en macOS ook de aankondiging van een slimme speaker verwacht, die werkt met spraakassistent Siri.