Het is "in het echt" vrijwel niet mogelijk om de irisscanner van de Galaxy S8 te misleiden met een geprinte foto van een oog met een contactlens ervoor.

Dat zegt een woordvoerder van Samsung donderdag tegenover The Korea Herald.

Dinsdag toonde hacker Jan Krissler van de Chaos Computer Club (CCC) in een video hoe hij een foto van zijn oog maakte, deze afdrukte en er een contactlens voor hield. Vervolgens hield hij het geheel voor de irisscanner van de Samsung Galaxy S8, die dacht dat het een echt oog was. De telefoon werd vervolgens ontgrendeld.

"Hoewel de video het er gemakkelijk uit laat zien, is het onwaarschijnlijk dat het in het echte leven ook gebeurt", aldus een woordvoerder van Samsung. "Je hebt een camera nodig die infrarood licht kan opvangen. Die camera’s zijn niet langer te koop. Daarnaast moet je een foto maken van de iris van de eigenaar van de telefoon en zijn smartphone stelen."

Samsung ontkent echter niet dat de irisscanner op deze manier gefopt kan worden. Samsung presenteerde de irisscanner als "een van de veiligste manieren om je telefoon vergrendeld te houden". De beveiligingsmaatregel wordt onder meer gebruikt bij Samsung Pay.