Nederlandse Tweede Kamerleden zijn bezorgd over welke provider mobiele abonnementen de komende vier jaar zal verschaffen aan ministeries.

Dat vertellen meerdere politici aan De Telegraaf.

Dit jaar besluit het kabinet welk bedrijf voor de komende vier jaar mobiele abonnementen zal verlenen aan Nederlandse ministeries. Daarbij zouden zorgen zijn over buitenlandse partijen die actief zijn in Nederland. 

"Veiligheidsexperts wijzen nu al op de kans dat de Britse inlichtingendiensten via hacks zullen proberen zoveel mogelijk informatie uit andere landen te verzamelen", aldus Jan Paternotte (D66). Hij wil daarom kijken of een Brits bedrijf zoals Vodafone wel de juiste provider is voor de komende vier jaar.

SP-Kamerlid Maarten Hijink zegt dat er minimale risico’s genomen moeten worden, waarbij de aanbestedingseisen wellicht aangepast moeten worden. Op het moment zou voornamelijk worden gezocht naar een goedkope provider. 

Joba van der Berg (CDA) betwijfelt of de huidige aanbestedingseisen voldoende toereikend zijn. Attje Kuiken (PvdA) wil het kabinet verzoeken een eisenlijst op te stellen voor buitenlandse providers die meedingen naar het contract.

Interessant

Volgens VVD-Kamerlid Arne Weverling wordt in het buitenland beter gekeken naar buitenlandse aanbestedingen. Het zou daarom "interessant" zijn om te kijken wat er van het buitenland geleerd kan worden. 

"We moeten twee keer nadenken wanneer we te maken krijgen met bedrijven die niet van eigen bodem zijn", stelt Barry Madlener van de PVV. "Zomaar aanbesteden aan buitenlandse partijen voelt ongemakkelijk."