Klanten van Vodafone en KPN kunnen vanaf maandag hun Android-toestel gebruiken om in te checken in het openbaar vervoer. De ov-chipkaart kunnen zij dan thuis laten.

De ov-bedrijven, KPN, Vodafone en ov-chipkaartmaker Translink werkten de afgelopen jaren al samen aan een beperkte proef met mobiel inchecken. Vanaf maandag kunnen alle Android-gebruikers van Vodafone, KPN en KPN-dochters Simyo, Yes Telecom en Telfort de mogelijkheid gebruiken.

Om een Android-toestel als ov-chipkaart in te zetten, moeten gebruikers eerst controleren of hun telefoon geschikt is op ov-chipmobiel.nl. Daarna kan een digitale ov-chipkaart geïnstalleerd worden op een versleuteld deel van de sim-kaart. Het toestel moet wel voorzien zijn van een nfc-chip.

De provider heeft daardoor geen inzicht in de reisgegevens van gebruikers. Vodafone-klanten moeten de app installeren via de Vodafone Wallet-app, KPN-klanten moeten de ov-chipmobiel-app gebruiken. Gebruikers van andere providers kunnen de dienst vooralsnog niet gebruiken, de providers moeten daarvoor een samenwerking met Translink aangaan.

Inchecken als normaal

Eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd werkt reizen met een smartphone hetzelfde als reizen met een reguliere ov-chipkaart. Gebruikers houden de achterkant van hun telefoon tegen incheckpalen of poortjes op stations en reizen zoals ze gewend zijn.

Bij inchecken met hun smartphone betalen klanten vol tarief, en kan automatisch opladen worden ingeschakeld. Leeftijdskorting is al beschikbaar, andere abonnementen en trajectkaarten kunnen in een later stadium aan de mobiele ov-chipkaart worden toegevoegd.

Via de bijbehorende app kunnen klanten hun actuele saldo bekijken, hun laatste tien reizen zien en krijgen zij een melding als zij vergeten uit te checken.

De functie werkt nog niet met iPhones. Hoewel iPhones al een aantal jaar zijn voorzien van nfc-chip, stelt Apple die niet open voor ontwikkelaars. De chip is alleen voor gebruik met Apple Pay, dat in Nederland nog niet beschikbaar is.