Android O legt nadruk op veiligheid, snelheid en accuduur

Google heeft meer informatie bekendgemaakt over Android O, de volgende versie van het mobiele besturingssysteem.

De nieuwe functies werden bekendgemaakt op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

In Android O ligt de nadruk onder meer op het verbeteren van de accu en de veiligheid. Met de nieuwe functie Google Play Protect wordt voor gebruikers inzichtelijk gemaakt welke van de geïnstalleerde apps recent zijn gescand op mogelijk schadelijke inhoud.

Apps die in de achtergrond draaien, worden beperkt in hun verbruik. Daardoor is de impact op de accu minder en blijven de prestaties van het toestel goed.

Picture-in-picture

Android O krijgt een Picture-in-Picture-modus, waarbij het beeld van apps verkleind onder in een hoek kan worden gezet. De gebruiker kan ondertussen andere dingen doen op de smartphone. Apps als YouTube, Netflix en Google Maps worden ondersteund.

Daarnaast is de functie 'Notification Dots' aangekondigd. Bij apps die meldingen krijgen, komt een bolletje te staan, zoals op iOS. Door lang op het app-icoon te drukken, verschijnt de notificatie en is direct interactie mogelijk.

Selecteren

Met een slimme selectietool herkent Android O het soort tekst dat de gebruiker selecteert. Die informatie kan direct in de juiste app geopend worden. Daarnaast vult Android O informatie in apps automatisch aan. Denk hierbij aan adressen of gebruikersnamen in formuliervelden.

De volledige naam van Android O is nog niet bekend, die volgt later deze zomer. Ook een releasedatum bleef achterwege.

Android Go

Naast Android O kondigde Google ook een besturingssysteem aan voor minder krachtige smartphones. De versie heet Android Go en werkt op telefoons met 512MB aan werkgeheugen. 

Android-toestellen met minder dan 1GB aan werkgeheugen worden automatisch van Android Go voorzien met de komst van Android O. Met deze toestellen hoopt Google meer gebruikers in opkomende landen te bereiken.

Met de speciale versie gebruiken apps minder data en geheugen. Ook zijn er extra opties om te besparen, zoals YouTube-video’s downloaden via wifi.

Lees meer over:
Tip de redactie