Nieuwe Lens-functie van Google laat smartphone objecten herkennen

Google kondigde vandaag een Lens-functie aan. Via de smartphonecamera herkent de software objecten en locaties.

Google Lens werd bekendgemaakt tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Dankzij kunstmatige intelligentie herkent Lens waar de gebruiker zijn camera op richt.

Zo herkent Lens bijvoorbeeld bloemen in de natuur. Wijst de gebruiker met zijn smartphone op een restaurant, dan verschijnt er informatie van Google Maps. Door de camera op de naam van een router en het wachtwoord te richten, logt de gebruiker automatisch in op een netwerk.

De camerafunctie komt onder meer beschikbaar in stemassistent Google Assistent en Google Foto’s.

Google Foto’s

De fotodienst van Google telt inmiddels 500 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Dat waren er een jaar geleden nog 200 miljoen. In totaal zijn er 1,2 miljard foto's geüpload.

Google Foto’s introduceert nieuwe deel-opties. Zo zijn specifieke fotobibliotheken met anderen te delen. Dat zijn verzamelingen op basis van thema’s, zoals familiefoto's of een bepaalde evenementen. Volgers krijgen een melding als nieuwe plaatjes aan zo’n verzameling worden toegevoegd. Foto’s maakt het verder mogelijk om plaatjes waarop bepaalde mensen staan automatisch op te slaan.

VR-headsets

Google werkt samen met bijvoorbeeld Lenovo en HTC aan VR-headsets waarvoor geen extra apparatuur voor nodig is. De headsets zijn voorzien van sensoren die de drager een beeld geven van hun positie in de kamer. Later dit jaar komen de eerste versies op de markt voor een nog onbekende prijs.

YouTube

Het gebruik van videodienst YouTube groeit volgens Google het hardst op televisies. Mensen die op tv naar YouTube kijken, krijgen binnenkort ook toegang tot 360-gradenvideo’s. Rondkijken is mogelijk via de pijltjes op de afstandsbediening. Deze 360-gradenvideo’s zijn ook te zien in een live uitzending.

Lees meer over:
Tip de redactie