Intel en Samsung steunen rechtszaak tegen chipmaker Qualcomm

Techgiganten Intel en Samsung onderschrijven de claim van Amerikaanse mededingingswaakhond FTC dat chipmaker Qualcomm zijn machtspositie misbruikt om concurrentie op de chipmarkt tegen te gaan.

De twee bedrijven hebben hierover afzonderlijk een verklaring afgegeven bij de FTC, de Federal Trade Commission, meldt Bloomberg.

Zowel Samsung als Intel claimen dat Qualcomm de patenten die het bedrijf bezit met betrekking tot chip- en netwerktechnologie gebruikt om concurrenten ervan te weerhouden zelf chips te produceren en die aan derden te verkopen. Vanwege de patenten zijn dergelijke bedrijven namelijk verplicht om een licentiedeal te sluiten met Qualcomm. 

De chipmaker zou onder meer weigeren om aan Samsung een licentie te verlenen waarmee de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn Exynos-chips aan andere bedrijven zou kunnen verkopen. Bovendien zou Qualcomm jarenlang te veel geld hebben gevraagd voor gebruik van zijn patenten.

Aanklachten

Apple klaagde het bedrijf om die reden aan begin dit jaar nogmaals aan in twee nieuwe zaken en weigert voorlopig om licentiegeld aan de chipmaker te betalen, in afwachting van een uitspraak van de rechter. 

Qualcomm heeft de rechter vorige maand verzocht om de aanklacht van de FTC tegen het bedrijf te verwerpen. De FTC vroeg vrijdag op zijn beurt om dat verzoek te weigeren. 15 juni vindt de eerstvolgende hoorzitting plaats.

Qualcomm heeft zelf ook een aanklacht lopen tegen Apple, waarin het claimt dat de fabrikant van onder meer iPhones juist dankzij de technologie van de chipmaker zo'n negentig procent van de winst op de smartphonemarkt opstrijkt.

Lees meer over:
Tip de redactie