Het aantal klanten van provider VodafoneZiggo is in het afgelopen kwartaal gekrompen.


 

VodafoneZiggo had in het afgelopen kwartaal 5,07 miljoen mobiele klanten. In hetzelfde kwartaal van 2016 waren dat er nog 5,23 miljoen.

Hoewel 7.600 mensen in het afgelopen kwartaal een mobiel abonnement bij VodafoneZiggo afsloten, was dat niet genoeg om het vertrek van 59.800 klanten te compenseren. Het aantal mobiele klanten ten opzichte van het afgelopen kwartaal nam hierdoor met 52.200 af.

Vaste klanten

De hoeveelheid vaste klanten nam in hetzelfde kwartaal ook af, van 6,688 miljoen naar 6,685 miljoen. Deze krimp lijkt vooral te wijten aan een dalend aantal televisie-abonnees. 

In de afgelopen drie maanden verloor de provider 4.600 vaste abonnees. Daarmee kromp het aantal klanten wel minder snel dan een jaar eerder, toen in hetzelfde kwartaal 39.900 klanten het bedrijf gedag zeiden.

Voor de bestaande en nieuwe klanten worden veel van de abonnementen voor internet en televisie vanaf 1 juli duurder. De prijsverhoging van 2,55 euro per maand is volgens Ziggo nodig vanwege investeringen in het netwerk en de kosten voor series, films en sport op tv.

Omzet

De omzet (pro forma) van het fusiebedrijf zakte met 2 procent tot ruim 1 miljard euro. Bij de mobiele divisie daalde de omzet met 7 procent.

Verder viel het bedrijfsresultaat 6 procent lager uit op 431 miljoen euro. Voor heel 2017 verwacht VodafoneZiggo een resultaat van bijna 1,7 miljard euro. Het fusiebedrijf wil dit jaar 500 miljoen euro overmaken naar zijn aandeelhouders.

Onder druk

​De omzet van fusiebedrijf VodafoneZiggo zal komende kwartalen onder druk komen te staan door verdere regeldruk en de stevige concurrentie op de markt voor telecomaanbieders, stelt topman Jeroen Hoencamp bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Vodafone en Ziggo-moeder Liberty Global waren kort voor de jaarwisseling klaar met het samenvoegen van hun Nederlandse activiteiten tot VodafoneZiggo. Later dit jaar wil het bedrijf met meer opties komen om een abonnement voor mobiele diensten en voor tv en internet thuis te combineren.

Volgens Hoencamp zet het bedrijf snel stappen met het integreren van de bedrijfsactiviteiten. Synergievoordelen moeten het bedrijf jaarlijks 210 miljoen euro opleveren.

Liberty Global

Ook Liberty Global zelf kwam met cijfers. Dat bedrijf verlaagt zijn verwachtingen voor het hele jaar, vooral doordat de resultaten in het Verenigd Koninkrijk tegenvielen.

Het aantal klanten dat Liberty Global de rug toekeerde, was groter dan voorzien. Consumenten konden zich onder meer niet verenigen met de prijsstijgingen.