De FBI kon in het eerste fiscale halfjaar ruim drieduizend mobiele apparaten niet openen, omdat ze van encryptie waren voorzien.

Dat schrijft FBI-directeur James Comey in een brief aan de Amerikaanse Senaatscommissie voor justitie.

Het lukte de FBI in het afgelopen fiscale halfjaar niet om 'ruim drieduizend mobiele apparaten' te openen met het beschikbare gereedschap, ook al was de FBI daartoe legaal bevoegd. Het gaat om ongeveer de helft van alle mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, die de FBI binnen dat halfjaar probeerde te openen.

Technische mogelijkheden

Comey schrijft dat er een steeds groter gat ontstaat tussen de legale bevoegdheid van autoriteiten om digitale informatie te bekijken en de technische mogelijkheden die daarvoor beschikbaar zijn.

Voor de FBI heeft dit grote gevolgen, schrijft Comey. Zo zou het lastiger worden om communicatie en contacten van terroristische groepen als IS op te sporen. Ook lukt het volgens de FBI-directeur steeds minder goed om online pedofielen op te sporen, omdat ze zich 'achter meerdere lagen van anonimiserende software verschuilen'.

FBI versus Apple

De FBI kwam anderhalf jaar geleden in het nieuws in verband met Apple. Toen probeerde het een iPhone 5C van een terrorist te openen nadat hij een aanslag had gepleegd. Omdat Apple zijn iPhones standaard versleutelt, kon de FBI niet bij de informatie die erop stond. Apple wilde niet meewerken om de privacy van gebruikers te waarborgen.

Volgens de FBI is toegang tot data juist belangrijk om privacy en beveiliging te waarborgen. Het leidde destijds tot een debat onder techbedrijven.