T-Mobile heeft in minder dan drie maanden tijd 100.000 klanten geworven voor zijn nieuwe abonnementsvorm met onbeperkt internet.

De provider laat maandag weten dat de eigen verwachtingen daarmee zijn overtroffen. Het Go Unlimited-abonnement werd op 15 januari beschikbaar gemaakt, voor 35 euro per maand. Voor dat bedrag kan onbeperkt worden gebeld, gesms't en geïnternet in Nederland.

Bestaande klanten kunnen zestig dagen per jaar onbeperkt internetten in de hele EU. Buiten die zestig dagen is een roamingbundel van 10 GB per maand beschikbaar.

T-Mobile brengt daar echter een verandering in aan. Mensen die vanaf maandag het abonnement afsluiten, krijgen enkel nog 10 GB EU-roaming per maand. De zestig dagen onbeperkt gebruik wordt afgeschaft. Voor bestaande klanten verandert er niets.

Volgens T-Mobile is de wijziging nodig om de "scherpe prijs" van het abonnement te waarborgen. Vermoedelijk zorgt de periode met onbeperkt dataroaming voor te hoge kosten, al wilde een woordvoerder dat niet bevestigen.

Zakelijk

T-Mobile zegt dat de abonnementsvorm zowel onder consumenten als in het bedrijfsleven populair is. Het is echter onduidelijk hoeveel gebruikers van het abonnement zijn overgestapt vanaf een ander T-Mobile-abonnement, en hoeveel mensen van een andere provider zijn overgestapt.

Veel T-Mobile-klanten konden voor geen of weinig extra kosten overstappen naar het onbeperkte abonnement. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van moederbedrijf Deutsche Telekom, op 11 mei, zal duidelijk worden hoeveel nieuwe klanten T-Mobile netto heeft aangetrokken in het eerste kwartaal.

Volgens de provider nemen "aanzienlijk meer" klanten het Go Unlimited-abonnement in sim-only-vorm, in plaats van met een toestel op afbetaling.

Tele2

Met het onbeperkte abonnement neemt T-Mobile het voornamelijk op tegen Tele2, dat in het afgelopen anderhalf jaar heeft gestunt met grote databundels tegen relatief lage prijzen. In heel 2016 trok Tele2 daarmee netto 202.000 klanten aan, maar in het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er slechts 16.000 klanten bij.

In een toelichting op zijn kwartaalcijfers zei Tele2 vorige week niet expliciet of dit te maken had met de nieuwe abonnementsvorm van T-Mobile, maar de Zweedse provider zei wel last te hebben van "dalende mobiele prijsbewegingen door onze concurrenten".