Apple is gestopt met het betalen van licentiekosten voor technologieën in handen van chipfabrikant Qualcomm.

Dat blijkt uit een winstalarm dat Qualcomm vrijdag heeft afgegeven. 

Qualcomm verwacht dit kwartaal minder winst te behalen dan het bedrijf eerder had ingeschat. De verwachte winstdaling komt doordat Apple, in afwachting van een uitspraak in een lopende rechtszaak tegen Qualcomm, tijdelijk gestopt is met licentiebetalingen aan de toeleveranciers van de chipfabrikant, die de kosten namens Qualcomm innen. 

Het bedrijf gaat nu voor het lopende kwartaal uit van een omzet tussen de 4,8 miljard en 5,6 miljard dollar. Dat was eerder 5,3 miljard tot 6,1 miljard dollar. Ook de winst per aandeel valt nog lager uit dan gedacht.

Machtmisbruik

De reden dat Apple niet meer betaalt, is een lopend conflict tussen de twee techgiganten rondom licentiebetalingen. Apple klaagde Qualcomm in januari van dit jaar aan wegens machtsmisbruik. Volgens het bedrijf vraagt Qualcomm te veel geld voor zijn chips en is het bedrijf Apple nog een miljard dollar verschuldigd aan ingehouden kortingen.

Qualcomm kreeg eind 2016 al een boete wegens een andere vorm van machtsbisbruik. Het bedrijf dwong telefoonfabrikanten om technologieën af te nemen die zij niet per se nodig hadden om andere licenties te mogen gebruiken.

Tegenaanklacht

Enkele weken geleden klaagde Qualcomm Apple juist aan. De chipfabrikant stelt dat de iPhone-handel van Apple niet zou kunnen bestaan zonder de technologie van Qualcomm. Ook zou Apple overeenkomsten met Qualcomm niet zijn nagekomen.