Sony heeft in zijn afgelopen boekjaar een kleine operationele winst gemaakt op zijn smartphonetak, ondanks een enorme daling van het aantal verkochte toestellen.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het Japanse bedrijf vrijdag heeft gepresenteerd. In het boekjaar 2016, dat liep tot en met maart 2017, werden nog 14,6 miljoen smartphones verkocht.

Dat is 41 procent minder dan de 24,9 miljoen van het vorige boekjaar. De omzet van de smartphonetak daalde met 32,7 procent naar 759 miljard yen (6,3 miljard euro). De afdeling maakte echter wel een operationele winst van 10,2 miljard yen (84 miljoen euro). In het vorige jaar werd nog een fors verlies genoteerd.

Sony zegt te profiteren van een reorganisatie, en het staken van de smartphoneverkoop in regio's waar het bedrijf geen winst kon maken. In het eerste kalenderkwartaal van 2017 zag de mobiele tak van Sony zijn omzet minder krimpen dan in de rest van het jaar (min 15,2 procent), maar werd nog wel een operationeel verlies genoteerd.

In het komende boekjaar verwacht Sony weer een lichte stijging van zijn smartphoneverkopen, naar 16,5 miljoen exemplaren. Het bedrijf denkt ongeveer quitte te zullen draaien op zijn mobiele tak, onder meer door stijgende kosten voor onderelen.

PlayStation

Sony had als geheel een goed vierde kwartaal, met een omzetstijging van 4,4 procent naar 1,9 biljoen yen (15,7 miljard euro). Er werd een nettowinst van 27,7 miljard yen (229 miljoen euro) gedraaid, waar een jaar eerder nog een verlies van 88,3 miljard yen in de boeken stond.

De gametak van Sony, die de PlayStation maakt, noteerde een groei van 21 procent. Ook de verkoop van camerasensoren bleef stijgen. In het afgelopen kwartaal noteerde deze bedrijfstak van Sony zelfs een omzetstijging van 36 procent.