De gezamenlijke openbaarvervoerbedrijven, KPN en Vodafone slaan de handen ineen voor een nieuwe, landelijke proef waarin mensen opnieuw kunnen inchecken met hun smartphone.

Daarvoor dienen eerst nog de simkaarten van de reizigers te worden aangepast, bevestigt een woordvoerder van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven tegenover nrc donderdag.

De bedoeling is dat nog voor de zomer zo’n tienduizend passagiers met hun smartphones kunnen in- en uitchecken bij de verschillende vervoersbedrijven. Mocht de proef een succes zijn, dan wordt het betaalsysteem verder uitgerold in Nederland.

Primeur in Den Haag

De nieuwe trams van HTM in Den Haag hebben de primeur. Sinds het begin van april is het voor tientallen reizigers mogelijk het nieuwe betaalsysteem via de smartphone te gebruiken. Dat kan in de nieuwe generatie stadstrams.

Elders in het land kunnen passagiers zich binnenkort aanmelden voor de dienst. KPN en Vodafone zorgen er dan voor dat de nieuwe technologie terecht komt op de simkaart. Om mee te kunnen doen aan de proef, dienen reizigers een Android-smartphone te hebben die beschikt over een nfc-chip.

De iPhone kan niet meedoen aan de test. De woordvoerder zegt tegenover nrc dat dit uit veiligheidsoverwegingen wordt gedaan. Apple heeft de nfc-chip tot op heden in elk geval nog niet opengesteld voor externe ontwikkelaars.

Opladen en afrekenen

Met het nieuwe betaalsysteem op de smartphone kunnen mensen hun saldo opladen en de reizen ermee afrekenen. Echter, voorlopig is het alleen mogelijk de volle prijs voor een reis te betalen, ook wanneer iemand in het bezit is van een abonnement. Pas later worden er abonnementen en trajectkaarten toegevoegd.

Later dit jaar wil de Coöperatie Openbaar Vervoersbedrijven, dat eigenaar is van Translink, ook een proef beginnen met een ov-bankpas. Translink is de producent van de huidige ov-chipkaart.

Deze proef zal deze zomer aanvankelijk bij HTM en de NS gehouden worden, met enkele honderden passagiers. Bij HTM gaat het om vier stadstrams en bij de NS gaat het om het traject Leiden-Den Haag. De banken en creditcardmaatschappijen die meedoen met deze test zijn ABN AMRO, ING, Rabo, ASN Bank, Regiobank, SNS, Mastercard en Visa.

Smart-OV

In 2015 deden er al tweehonderd Nederlanders mee aan een test, genaamd Smart-OV, waarin inchecken met de smartphone centraal stond. 

De testers kregen een speciale simkaart die in smartphones met een nfc-chip kon worden gebruikt om in te checken bij de bestaande ov-paaltjes op stations en in bussen en trams.

Vodafone integreerde Smart-OV in zijn Wallet-app, waar toen al creditcards en klantenkaarten in werden bewaard.