T-Mobile komt als beste uit de bus van de vier grootste telefoonaanbieders in Nederland.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse adviesbureau P3 in samenwerking met telecommunicatiemagazine Connect. In de mobiele netwerktest wordt het netwerk van T-Mobile, Vodafone, KPN en Tele2 op het gebied van data en spraak beoordeeld.

Alle vier de telefoonaanbieders presteren volgens het onderzoek 'voortreffelijk', elk met een score van meer dan 900 uit 1000 punten. T-Mobile kwam met 956 als 'best getest' uit de bus. Op de tweede plaats volgt Vodafone met 931, marktleider KPN 930 en Tele2 daarna met 919.

Tele2 is laatste omdat de provider op het gebied van bellen onderweg iets minder scoorde dan de andere providers.

Dichtbij elkaar

De resultaten liggen heel dicht bij elkaar. Het spraaknetwerk van Vodafone blijkt iets beter dan dat van KPN, terwijl KPN op het gebied van data wat hoger scoort. "Nederlandse telecomproviders blijken te beschikken over voortreffelijke netwerken", concludeert Hakan Ekmen van P3. "Het wordt interessant om te zien hoe ze het gaan doen bij toekomstige uitdagingen zoals het internet der dingen en zelfrijdende auto’s."

De test van P3 meet voor het derde jaar de spraak- en dataprestaties op mobiele netwerken in Nederland. Het onderzoek beslaat 17 grote steden, 19 kleinere steden en verbindingswegen. Het gebied dekt ruim 5,1 miljoen mensen, iets minder dan een derde van alle Nederlanders.

Voor de test reed P3 rond met vier auto’s, voorzien van twaalf Samsung Galaxy S7-toestellen. Daarvan werden er acht gebruikt voor een analyse van spraak (twee per provider) en vier voor data. Om het datanetwerk te testen, werden bestanden van 3MB gedownload van een testserver en bestanden van 1MB geüpload.