Apple zou nog steeds experimenteren met een vingerafdrukscanner die in het scherm van de iPhone 8 zit, maar wel tegen technische obstakels lopen.

Dat zeggen bronnen tegen de doorgaans zeer betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg. Gurman bericht vaak accuraat over nog te verschijnen Apple-producten, en herhaalt verschillende eerdere geruchten.

Zo zou Apple volgens de bronnen van Gurman inderdaad met drie iPhones komen dit jaar; geüpgrade versies van de iPhone 7 en 7 Plus, en en een totaal nieuw model. Dergelijke geruchten gaan al maanden.

Het nieuwe model zou ook volgens de bronnen van Bloomberg een oled-scherm krijgen en zeer dunne schermranden hebben. Daardoor zou het scherm groter worden dan het 5,5 inch scherm van de iPhone 7 Plus, met een fysiek formaat dat dichter bij de 4,7 inch iPhone 7 ligt.

Moeilijkheden vingerafdrukscanner

De thuisknop zou in het scherm van de nieuwe iPhone geïntegreerd worden. Ook zou Apple experimenteren met het verwerken van de Touch ID-vingerafdrukscanner in het oled-scherm, maar daarbij zou het bedrijf wel op technische obstakels stuiten. Het is daarom nog onzeker of een scanner in het scherm in het uiteindelijke toestel komen.

De onlangs verschenen Galaxy S8 van Apple's grote concurrent Samsung heeft ook een groot scherm met zeer dunne randen en een thuiskop in het scherm.

Volgens geruchten zou Samsung ook een vingerafdrukscanner in het scherm hebben overwogen, maar stuitte het bedrijf ook op obstakels. De Galaxy S8 heeft nu een vingerafdrukscanner aan de achterkant, naast de cameralens.

Glas en staal

Apple zou verschillende ontwerpen voor zijn nieuwe iPhone testen, waaronder een aantal uitvoeringen in glas en staal. Het glas zou daarbij zowel aan de voor- als achterkant licht gekromde randen hebben.

Ontwerpen met zwaarder gekromde randen zouden voor mogelijke productieproblemen zorgen, volgens één van de bronnen. Het zou toeleveranciers tot nu toe niet zijn gelukt om op een betrouwbare wijze grote hoeveelheden sterk gebogen glas te maken.

Het oled-scherm van de nieuwe iPhone zal door Samsung worden gemaakt. Apple heeft volgens de bronnen van Bloomberg zo'n 100 miljoen oled-schermen bij Samsung besteld.

Dubbele camera

De nieuwe iPhone zou net als de iPhone 7 Plus een dubbele camera krijgen, dit keer met verticaal geplaatste lenzen. Apple zou ook voor de voorkant van de telefoon een dubbele selfiecamera overwegen. Volgens eerdere geruchten zou de nieuwe iPhone een 3D-scanner voor gezichtsherkenning krijgen.

iOS 11, dat hoogstwaarschijnlijk in juni tijdens ontwikkelaarsbeurs WWDC wordt aangekondigd, krijgt volgens Bloomberg een 'opgefriste' interface. De presentatie van de nieuwe iPhones wordt in september verwacht.