Verschillende Android-toestellen en iPhones waren te hacken door een lek in een veelgebruikte wifi-chip van het bedrijf Broadcom.

Het lek, dat werd aangetroffen door een onderzoeker van Google, maakte het mogelijk om kwaadaardige software op een smartphone te laten draaien, zonder dat de eigenaar van de telefoon daar ook maar iets voor hoefde te doen. De aanvaller moest alleen met hetzelfde wifi-netwerk als het doelwit verbonden zijn.

Apple heeft het lek eerder deze week gerepareerd in iOS-versie 10.3.1. Google publiceert een oplossing in de Android-beveiligingsupdate van april. Veel oudere toestellen ontvangen die maandelijkse beveiligingsupdates echter niet.

Volgens Google zit de betreffende Broadcom-chip in ieder geval in alle iPhones sinds de iPhone 4, nagenoeg alle duurste toestellen van Samsung en in de recentste Nexus-toestellen van Google zelf.

Volgens Google-onderzoeker Gal Beniamini lopen wifi-chips nog achter als het gaat om beveiliging. Daarom zouden ze een aantrekkelijk ingangspunt voor hackers kunnen vormen.