De Verenigde Staten overwegen om reizigers uit alle landen naar hun wachtwoorden voor sociale media te vragen alvorens hen toestemming te verlenen het land te betreden.

Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Buitenlandse reizigers moeten naast hun wachtwoorden dan ook mogelijk hun smartphone ter inzage overhandigen, financiële gegevens overleggen en vragen over hun politieke ideeën beantwoorden.

Dat de VS zou overwegen om sommige reizigers naar die gegevens te vragen was al langer bekend, maar dat die maatregel zich naar alle reizigers uit andere landen, waaronder dus ook bevriende landen als Nederland, zou uitbreiden was niet eerder duidelijk.

Ook andere bondgenoten als Frankrijk en Duitsland, net als Nederland lid van het Visa Waiver Program, zouden onder de nieuwe regels moeten vallen.

Reizigers uit de 38 landen die zijn aangesloten bij het Visa Waiver Program hoeven voor bezoeken aan de VS van korter dan 90 dagen geen visum aan te vragen.

Twijfels

De Amerikaanse regering acht die regels nodig in de strijd tegen terrorisme.

"Als er ook maar enige twijfel bestaat over de intenties van een reiziger naar de Verenigde Staten, dan zouden zij moeten kunnen bewijzen dat zij om legitieme redenen naar de VS komen", aldus Gene Hamilton, een hoge adviseur van de minister van Binnenlandse Veiligheid van de VS.