Apple werkt aan een eigen grafische chip voor de iPhone en iPad.  De chipdesigns van het Britse Imagination Technologies worden daarom niet langer gebruikt.

Dat heeft Apple laten weten aan het Britse bedrijf, meldt Reuters. De techgigant werkt aan een "eigen ontwerp om zijn eigen producten beter te kunnen controleren". Daarom zal er minder worden vertrouwd op externe partijen zoals Imagination.

Het zou betekenen dat Apple een eigen grafische chip voor de volgende iPhones en iPads gaat ontwerpen. De processor van de iOS-apparaten wordt op dit moment al door het bedrijf zelf ontwikkeld. De productie hiervan wordt doorgaans uitgevoerd door Aziatische fabrikanten.

Imagination zegt in gesprek te zijn met Apple over een andere mogelijke samenwerking. Het aandeel van het Britse bedrijf zakte met 65 procent na de aankondiging.

De door Apple ontwikkelde grafische chip zou voer kunnen zijn voor een patentzaak, denkt Imagination. Het bedrijf zegt dat het zeer lastig is om een chip voor de iPhone te maken zonder hun patenten te schenden.